Гърция твърди, че е открила стотици артефакти, включително бронзова статуя на

...
Гърция твърди, че е открила стотици артефакти, включително бронзова статуя на
Коментари Харесай

Гърция си връща стотици артефакти

Гърция твърди, че е разкрила стотици артефакти, включително бронзова скулптура на Александър Велики от 2-ри век, които ще успее да си върне, оповестява BBC.

Находката е възобновена след правосъдна борба с компанията на британски търговец. Робин Саймс е натрупал хиляди антични предмети като част от мрежа от противозаконни търговци.

От години Гърция се бори за възобновяване на ограбени артефакти от музеи и частни сбирки по целия свят.

Съобщението, че 351 предмета от сбирката на Саймс се връщат в страната след 17-годишна правосъдна борба, беше направено от гръцкия министър на културата Лина Мендони в петък.

Мендони не сподели дали артефактите са свързани с откритието от италианската и швейцарската полиция през 2016 година на археологически съкровища, за които се твърди, че са били съхранявани от Саймс на свободното пристанище в Женева в Швейцария.

Вероятно най-известните произведения са скулптурите на Партенона.

Те са били премахнати от храма Партенон в Атина при започване на 19-ти век от английския боец и посланик лорд Елгин. След това скулптурите са закупени от английското държавно управление през 1816 година и сложени в Британския музей.

Твърди се, че разговорите за завръщането им напредват.

През март Ватикана върна три фрагмента от храма Партенон в Атина, които пази от епохи.

По-рано през май гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис разгласи, че държавното управление му търси общо задоволително решение на един от най-заплетените спорове за културното завещание в света - ориста на скулптурите от Партенона в Британския музей.

" Никога няма да признаем, че тези статуи са благосъстоятелност на Британския музей ", сподели Мицотакис. " Но въпреки всичко, би трябвало да бъдем градивни и новаторски, в случай че би трябвало да бъде открито решение. "

През февруари, шефът на музея съобщи, че диалозите са били " градивни " и че Англия и Гърция работят по съглашение, което ще докара до галерия на скулптурите както в Лондон, по този начин и в Атина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР